Маджо ново име, не е ясно дали пише и Бойко 

...
Маджо ново име, не е ясно дали пише и Бойко 
Коментари Харесай

Гугъл да им е на помощ! За премиерския списък с 19 корумпирани и кои са споменатите

Маджо ново име, не е ясно дали написа и Бойко 
След разпити министър председателят и прокуратурата с пожелания за взаимна работа

Миналото търси реванш чрез институционален тормоз върху Кирил Петков, каза президентът Радев

19 имена на българи и лист на медийни изявления, които са “потенциални причинители на престъпни и стопански закононарушения ”, е занесъл в сряда министър-председателят Кирил Петков, извикан на разпит в основна прокуратура.

Същото е дала и началникът на кабинета му Лена Бориславова, влезнала на разпит след своя началник.

Двамата бяха извикани от обвиняването, откакто при посещаване в Министерския съвет на Иван Гешев преди дни, министър председателят ядосан огласи 10 случая, по които прокурорите съгласно него бездействат.

Дотук имената, които обществено Кирил Петков посочва, са общо 7 - Петьо Еврото, Таки, Делян Пеевски, Александър Манолев, Илко Желязков, Румен Гайтански-Вълка. Индиректно по въпросите с чекмеджетата с евро и Мата Хари, както и къщата в Барселона, се загатва името на Бойко Борисов. Но не е ясно дали и той е в листата “Петков ”.

В сряда, в изказването на премиера преди да влезе във Върховна касационна прокуратура, се появи още едно име - на Младен Михалев-Маджо.

Кои са останалите 9, към този момент не е ясно. Кирил Петков няколко пъти е посочвал, че 20-ина души са в основата на корупцията в България и държавното обвиняване бездейства по тях.

“Съжалявам, че прокуратурата има потребност от такава спомагателна информация от изпълнителната власт. Трябваше сами да си напишат домашното, като се самосезират. Това е обществена информация, доста журналистически следствия, които екипът ми събра. З а тях се приказва от дълго време, в това число случаи като Мата Хари ”, изясни Петков. В понеделник пояснения пред обвинителите е дал и Иван Гешев, с цел да опише за чутото при срещата с премиера преди дни.

“Ще желаеме от Министерство на вътрешните работи и от другите служби за сигурност цялостна информация за лицата, както и за това какви дейности са подхванали за тях ”, заяви прокуратурата след премиерския разпит. 

От държавното обвиняване потвърдиха, че информацията на Кирил Петков е от медийни изявления. Същото призна и Лена Бориславова след разпита. От думите ѝ стана ясно, че описът с имената и информация за осъщественото от тях е формиран след търсене в гугъл.

“Правителството и обществото не са удовлетворени от резултатите на прокуратурата. Ще се радваме Иван Гешев да подаде оставка ”, съобщи Петков след показанията. Според него за имената от листата му се приказва в коридорите на Народното събрание, по коридорите на властта и в журналистически следствия, а прокуратурата не се е самосезирала. Надява се да го направи в този момент, когато персонално е отишъл да обърне внимание на този факт.

Иначе Петков уважавал разделянето на управляващите и се надява дружно да работят против корупцията. От прокуратурата дадоха отговор, че приветстват апела, и най-много за взаимоотношението им с Министерство на вътрешните работи, което в последно време не е на положително равнище.

Премиерът остана 2 часа в кабинета на прокурорите, които по думите му са се държали професионално. След него при тях влезе началникът на кабинета му Лена Бориславова, с цел да даде същия лист и информация. След срещата тя изясни, че чака всеки български жител, който има информация от медиите за корупция, да бъде извикан да даде пояснения, откакто това се е случило с премиера и с нея. 

Новото име в премиерския лист Младен Михалев-Маджо, се свързва със собствеността на банката, от която са теглени парите за “Хемус ”

По случая за пране на пари е упрекнат футболният арбитър Борислав Колев, който е в ареста от ноември. Срещу Михалев обвинявания не са повдигани.

Друг от случаите, които Петков оповести преди дни, са фотосите с евро в спалнята на Бойко Борисов, когато бе министър председател. През 2020 година прокуратурата образува досъдебно произвеждане, само че не откри така наречен Мата Хари, снимала фрагментите. Преди месеци стартира нова инспекция след втора порция фотоси с пачки, която не е завършила. По абсурда с къщата в Барселона, която част от медиите приписват на Борисов, министър Бойко Рашков разгласи, че управляващите в Испания са изпратили материалите в Министерство на вътрешните работи.

Христофорос Аманатидис-Таки бе упрекнат като водач на незаконна група за разпространяване на опиати през февруари 2009 година Издирват го с алена бюлетина в Интерпол.

През 2014 година обвиняванията против Таки бяха свалени Останалите от групата бяха предадени на съд и делото завърши предходната година.

Сега Кирил Петков свърза името му с компании, които са получавали пари за ремонт на язовири при ГЕРБ.

За политика Делян Пеевски прокуратурата е съобщавала, че са водени 15 инспекции. Последната е след санкционирането му по “Магнитски ”, за която няма информация да е приключвала. За друга инспекция - заем за “Булгартабак ” от ББР, депутатът от Движение за права и свободи изиска Българска народна банка да ревизира и разгласи дали има нередности по отпущането и обслужването му.

За някогашния следовател Петър Петров-Петьо Еврото и въздействието му в правосъдната власт също има инспекции в прокуратурата, както и в Министерство на вътрешните работи, където беше викан за разпит.

Според президента Румен Радев “миналото търси реванш ” и премиерският разпит е “форма на институционално изнудване.

“При връчването на проучвателния мандат на настоящия министър председател ясно заявих, че в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, то предишното ще потърси реванш. Точно това виждаме сега. Очаквам водачите на партиите в обединението да застанат уверено зад министър председателят съобщи Радев. 

И новата власт реагира яростно на разпита на премиера в прокуратурата. Според ръководителя на парламентарната група на “Продължаваме смяната ” Андрей Гюров това е ПР, откакто ръководещата коалиция поискала оставката на Гешев.

От опозицията пък попитаха за какво Кирил Петков не се е явил самичък пред прокуратурата, с цел да даде доказателства за хората, които упреква в корупция.

“Дано не отиде с отрязъци от вестници там, тъй като ще се изложи. Може да сме му съпротива, само че и за нас не е прелестно българският министър председател да се излага ”, сподели Тома Биков от ГЕРБ.

От “Възраждане ” приканиха министър председателят да бъде по-смел, когато приказва дали прокуратурата е проведена незаконна група, или не е. “Ако кажеш, че Гешев е подкупен, докажи го и иди му го кажи в очите ”, посъветва водачът Костадин Костадинов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР